Institutul European din Romania a lansat o noua serie de studii de strategie si politici (SPOS) 2009. Abordand cinci teme de maxima actualitate pentru decidenti, autoritati oameni de afaceri si societatea civila, studiile au in vedere o noua generatie de politici pentru Romania: ele abordeaza teme precum cadrul fiscal-bugetar pe termen mediu, flexicuritatea sau impactul noilor reglementari europene din domeniul energiei si schimbarilor climatice asupra Romaniei.

Cele cinci studii de strategie si politici realizate de Institutul European din Romania in cadrul programului de cercetare SPOS 2009 abordeaza noi cerinte, de mare importanta si actualitate pentru evolutia Romaniei in spatiul european, precum: introducerea unui cadru fiscal-bugetar pe termen mediu (Finante publice: introducerea unui cadru fiscal-bugetar pe termen mediu), implicatiile contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene (Viitorul resurselor proprii ale Comunitatilor Europene, prin prisma implicatiilor asupra contributiei Romaniei la bugetul UE), implementarea principiilor flexicuritatii in intreprinderile romanesti (Flexicuritatea si dialogul social in Romania – Perspective privind implementarea principiilor flexicuritatii in intreprinderile romanesti), consolidarea competentelor profesionale ale tinerilor (Imbunatatirea competentelor profesionale in randul absolventilor si tinerilor: o sansa pentru viitor) si, nu in ultimul rand, problematica Impactului implementarii pachetului energie-schimbari climatice asupra economiei romanesti.

Leonard Orban, consilier prezidential pentru afaceri europene si fost comisar european a spus ca utilitatea studiilor depinde de calitatea acestora, de elementele noi pe care le aduc, si de momentul la care acestea vin. El a apreciat ca studiile ar putea ajuta administratia, careia adesea ii lipseste "acel aparat capabil de a face predictii."

Gabriela Dragan, directoarea IER, a spus ca "intotdeauna, lista subiectelor alese pentru studii este una care incearca sa surprinda prioritati nationale si europene." Ea a accentuat ca studiile "nu sunt un rezultat al cercetarii rupte de realitate."

Studiile intr-o fraza

O tema importanta atat in plan national cat si european, Finantele publice, este abordata din perspectiva necesitatii de a adapta sistemul fiscal-bugetar la contextul actualei crize economice si financiare. De asemenea, studiul prezinta o serie de recomandari cu privire la masurile care trebuie adoptate in perioada urmatoare.

Bugetul comunitar, prin valentele sale de forta financiara in promovarea politicilor comunitare la care contribuie si de care beneficiaza si Romania in calitate de stat membru, reprezinta unul dintre principalele instrumente de promovare a interesului national, prin prisma implicatiilor asupra contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

Studiul Flexicuritatea si dialogul social in Romania abordeaza aspecte semnificative, precum: flexibilitatea pietei fortei de munca, in care mobilitatea ridicata a locurilor de munca si implicit a lucratorilor joaca un rol important, protectia sociala si o politica activa a pietei fortei de munca, prin intermediul careia se reuseste sa se mentina interesul persoanelor.

Imbunatatirea competentelor profesionale in randul absolventilor si tinerilor reprezinta o problema din ce in ce mai importanta pentru absolventii care se pregatesc sa intre pe piata muncii. Integrarea rapida a absolventilor pe piata muncii si invatarea pe tot parcursul vietii reprezinta elemente fundamentale pentru a asigura o ocupare performanta.

Pachetul legislativ Energie – Schimbari Climatice, prezentat de Uniunea Europeana in anul 2008 in cadrul angajamentelor asumate in domeniu, se inscrie intr-o serie de masuri aflate la confluenta unor factori economici, sociali si politici complecsi, atat la nivel national cat si la nivel international, masuri care sunt insa inspirate din filosofia solutionarii agendei globale de mediu si energie prin acorduri si angajamente internationale.

Urmeaza dezbateri cu politicieni si oameni de afaceri

Titus Corlatean, presedintele comisiei de politica externa a Senatului, a invitat realizatorii studiilor sa realizeze o dezbatere in jurul lor la Parlament, in timp ce Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, a propus o dezbatere similara cu pentru mediul de afaceri. "Mi-as dori ca oamneii de afaceri sa schimbe intre ei aceste studii si sa le citeasca," a spus Pogonaru.

Urmatoarea serie de studii

Potrivit Gabrielei Dragan, studiile de anul viitor urmeaza sa abordeze:
- problema iesirii din criza a celor 27
- schimbarile aduse de tratatul de la Lisabona
- Strategia UE 2020
- Romania si Strategia Dunarii

Titus Corlatean a sugerat realizarea unui studiu privind dezvoltarea regionala, "bazat in primul rand pe fezabilitatea economica a regiunilor". Academicianul Tudorel Postolache a propus realizarea unui studiu national de planificare strategica.

A.L.

- Studiile SPOS 2009
- Sinteza studiilor
- IER